Exotic Audio
facebook_logo.png

Om producenterne


Acoustic Plan
Acoustic Plan fra Tyskland fremstiller CD-afspillere, forstærkere og højttalere.

Firmaet blev stiftet i 2000 af Herr Jäckle og er kendetegnet ved en høj grad af innovation og en meget høj fremstillingskvalitet. Produkterne er udviklet, så de bygger på både transistorer og radiorør, og udviklingen af produkterne sker på basis af sunde kredsløbsteorier holdt sammen med lytte-tests. Koblingstransformatorer i forstærkerne er fremstillet til Acoustic Plan's specifikationer, men hvor det ikke var godt nok, har man valgt selv at fremstille dem – tidskrævende og dyrt – men godt for lyden!!

Alle forstærkere leveres standard med en blå-anodiseret frontplade som er en del af Acoustic Plans identitet, men man kan også få dem i andre farver – eksempelvis sort.

Det er alle produkter noget ud over det sædvanlige, og vi kan kun anbefale, at du lytter til dem inden, du bestemmer dig for køb af udstyr i denne prisklasse.

Art Audio
Art Audio fra England fremstiller for det meste rørforstærkere.

Alle forstærkere er i triode-drift og kører i klasse A. Der er både single ended og push-pull forstærkere i programmet. Push-Pull for de som behøver mere effekt til deres højttalere. Lyden af forstærkerne er fantastisk og stabiliteten og driftsikkerheden er i TOP-Klasse.

Fimaet blev stiftet i 1988 og er stadig ledet af  Tom Willis, som har udviklet alle produkterne gennem årene. Selvom nogle af produkterne kan fejre 20 års jubilæum, forfines de hele tiden, ligesom der stadig kommer nye produkter til. Tom Willis udvikler produkterne ud fra kendte tekniske teorier og målinger men også i høj grad ud fra lyttetests. Alle forstærkere testes(herunder fuld kontrolmåling af driftsparametre, effekt osv) og lyttetestes af Tom Willis personligt.

Noget af det vigtigste i en rørforstærker er udgangstranformatoren, og det er et felt som Art Audio går meget op i, og alle Transformere er lavet efter Art Audios specifikationer og er håndviklede i England af folk, som kan håndværket, og som har været i faget i mange år. Det er klart at disse transformatorer ikke er billige i indkøb!!

Forstærkerne tilpasses hver enkelt kunde med hensyn til finish (chrome, sort, guld etc.), direkte indgange med kanalvælger og potentiometer (for dig som vil undgå en forforstærker). Udover dette er der en række andre "options".

EAR/Yoshino
Information følger snarest

 

Audiaz
Audiaz fra Tyskland fremstiller højttalere og kabler i den absolutte topklasse.

Højttalerne kendetegnes ved en tårnhøj transparens, et stort lydbillede, en nærmest perfekt spredning af lyden og dermed evnen til at forsvinde i rummet.

Udvikler og medindehaver, Dr. Helmuth Weber, startede allerede i studietiden med at reparere og modificere højttalere. Han mødte i 1995 Günter Hartl, der også arbejdede med udvikling af højttalere og især med opbygningen af effektive kabinet-former i kompromisløse udførelser.

I år 2000 dannedes så firmaet Audiaz Hartl & Weber, som er grundstenen i serieproduktionen af de eksklusive højttalere.

Information følger snarest.

Helius
Helius fra England fremstiller tonearme og har gjort det siden 1982. Mange danske entusiaster har hørt eller ejer stadig tidligere Helius arme som: Orion, Aurum, Aureus, Scorpio og Cyalene.

De modeller Helius´s designer, Geoffrey Owen, fremstiller i dag er modellerne: Omega og Aurora.

Tonearmene har et fremragende pris/kvalitetsforhold og er fremstillet med en meget høj finish.

Helius har altid været på forkant med udviklingen af tonearme ,og vi kan garantere, at det er de nyeste udgaver også, ligesom der er store muligheder for at tilpasse armen til, de ønsker man har.


KR Audio fra Tjekkiet fremstiller radiorør og rørforstærkere. Alt er håndlavet selv radiorørene.

KR Audio blev stiftet I 1992 af Riccardo Kron, som inden da havde været ansat som elektroingeniør hos bl.a. Magnedyne i Torino i Italien, der selv fremstillede radiorør. Her udviklede han alt fra "gammedaws" radioer til fjernsyn alle bestykket med radiorør.

Tiderne ændrede sig og transistorerne overtog mere eller mindre hele området hvor rør havde været benyttet. Kun i Rusland og andre øst-blok lane fortsatte man med at fremstille radiorør  i større målestok. Under sine mange forretningsrejser kom Riccardo Kron i kontakt med en tjekkisk niche-producent af radiorør, og de besluttede at lave et samarbejde gående ud på at fremstille de bedste radiorør på markedet, og at disse skulle håndfremstilles! – en forretningstrategi, der ville få selv den mest optimistiske bankrådgiver til at gå i et mindre koma – men Hr. Kron troede på ideen, og han havde først og fremmest know-how til selv at kunne stable en rør-produktion på benene. Han besluttede at fremstille den traditionelle triode 300B, men her stoppede han ikke – han udviklede selv nogle mere kraftfulde udgaver af den "gamle" triode, nemlig typerne 300 BXLS(high output 300B), 842 VHD, T100 og til sidst den helt store T 1610 – som bl.a. benyttes i KR´s forstærkere Kronzilla. Udover disse rør fremstiller KR Audio idag 845, 2A3, PX-4, 211 og PX-25 trioderene samt KT 88 pentoden.

Riccardo døde i 2002 og KR Audio drives nu videre af hans hustru Eunice Kron.

Når vi skriver at rørene er håndlavede skal det tages bogstaveligt – helt fra glasmesterens formning af røres glaskolbe, til opsamling af rørets gitre og plader, etablering af vakuum i røret og frem til den endelig afprøvning af røret. Hvert rør kører minimum 48 timer i test-stand før at det kontrolmåles til enten kassation eller udlevering.

For at øge salget af sine rør udviklede Riccardo sin egen serie af rørforstærkere, der alle indtil videre er kendetegnet ved at benytte et FET driver-trin og transformerkoblede rør i udgangstrinnet. Riccardo valgte transistorer i indgangstrinnet, fordi han mente, at det gav de bedste betingelser for hans udgangsrør.

Alle forstærkere fremstår i en byggekvalitet der kun bekræfter, at Tjekkiet har været og stadig er et land meget stolte ingeniørtraditioner.

De kritiske udgangstransformatorer er viklet i Tjekkiet til KR Audios specifikationer.

Music Reference & Ram Labs
Music Reference & Ram Tube Labs. fra USA fremstiller rør-forstærkere.

Firmaet har eksisteret siden 1985 og er kendetegnet ved at benytte utraditionelle kredsløbs-løsninger, hvor man sværger til at bruge så få komponenter som muligt for et opnå en god lydkvalitet.

Roger Modjeski der står bag og ejer firmaet har bl.a. udviklet forstærkere for hedengangne Harold Beveridge og Counterpoint, før han startede for sig selv.

Music Reference benytter udgangstransformatorer udviklet efter deres specifikationer og enten leveret udefra eller viklet "in-house".

Mange af de produkter der ikke fremstilles mere er blevet klassikere i dag – her kan nævnes forforstærkeren RM-5 og udgangstrinnet RM-9.

Udover forstærkerne har Mr. Modjeski udviklet en computer til at måle og matche radiorør, og disse aktiviteter foregår i firmaet RAM Labs. Computeren måler langt flere parametre end en traditionel rør-tester, ligesom den måler rørene under driftslignende forhold og ved forskellige spændinger. Computeren måler også nogle andre værdier end dem en traditionel rørtester gør. Endvidere lagrer computeren alle disse data og gør derfor maching af rørene nem. Hvert rør forsynes med de vigtigste data, således at man senere kan finde en erstatning hvis røret skulle blive defekt. RAM Labs tilbyder rør til småsignal såvel som rør til udgangssignal.

Rørene til småsignal er stort set alle dobbelt-trioder og hver sektion af trioden måles. Efter endt testning gradueres rørene i klasser, således at de mest støjsvage er den bedste kvalitet.

Klasserne kaldes:

1. SG –Standard grade som er den mest økonomiske løsning, men stadig et rør der er testet og selekteret.

2. LN – Low Noise som er rør til specielt egnet til dagens kvalitets linie forforstærkere.

3. SLN – Super Low Noise matched til 1 dB af den teoretiske signal/støjforhoild for den givne type af rør. Bruges især i Phono-sektioner på rørforstærkere og andre kritiske anvendelser.

Rørene til udgangssignal bliver matchet i par eller kvartetter alt efter, hvad krav din effektforstærker må have.  Rørene matches efter "bias" nøjagtighed(max 5 % afvigelse mellem par) og "transkunduktans" (max 10% afvigelse mellem par).

Rør der ikke lever op til RAM Labs specifikationer bliver kasseret også altså ikke klassificeret. Det er således muligt for ejere af rørforstærkere alt efter lyst og behov at opgardere sin forstærker med nogle kvalitetsrør, og det er vores erfaring, at mange desværre ikke får det fulde udbytte af deres rør-forstærkere pga dårlige rør.

Vi fører de fleste af de gængse rør og i flere fabrikater og de fleste kvalitetsklasser, men kan udover dette skaffe andet.

Convergent Audio Technology
Information følger snarest.

 

Spendor
Firmaet Spendor er stiftet af Spencer Hughes i 1969 efter i mange år at have arbejdet i BBC´s laboratorium, hvor BBC på det tidspunkt selv fremstillede deres højttalere inklusive nogle af enhederne.

Spencer Hughes havde sammen med kollegerne i BBC, siden midten af 1960-erne arbejdet på at finde et andet materiale end papir til fremstilling af membraner til mellemtone- og basenheder, som stort set indtil da havde været det eneste brugte materiale. Papiret/pappet kunne være coatet med forskellige materialer for at dæmpe/mindske opbrydning i membranen. Kantophænget var også fremstillet i papir, der via en række folder fik den ønskede bevægelses-frihed.

Det lykkedes BBC at fremstille den første enhed i et plastik-materiale, der kaldes Bextrene og med et kantophæng fremstillet af gummi.

Spencer Hughes fortsatte med sine ideer efter arbejdstid, og det lykkedes ham at fremstille enheder med membraner af Bextrene i sit eget hjem, og han udviklede ud fra sin egen-udviklede  8" bas/mellemtone enhed højttaleren BC1, der senere skulle blive Spendors første produkt og siden en stor salgssucces til lydstudier – herunder BBC – og til private.

Efterfølgeren til BC1 hedder i dag SP1/2E og har de samme ydre dimensioner som den originale BC1, mens alle øvrige dele i højttaleren er forbedret.

Spendor udviklede de følgende år en række modeller, ligesom man producerede den legendariske LS 3/5A  samt andre studiehøjttalere på licens fra BBC.

I 2001 overtog Philip Swift  firmaet, og han satte sig for at videreføre de stolte traditioner i Spendor og samtidig videreudvikle en række nye modeller.

De mere klassiske Spendor modeller findes i model-serien Classic R, hvor også Spendors bud på en LS3/5 afløser findes – den kaldes S3/5R.

Den nyere generation af Spendor findes i S-serien, hvoraf mange af modellerne har opnået "Best-Buy" status i de senere år.

At man stadig holder kvalitet og innovation på et meget højt niveau kan bl.a. ses ved, at Spendor stadig fremstiller deres egne bas- og mellemtoneenheder. Diskantenhederne får Spendor fra eksterne leverandører.

At Spendor selv fremstiller bas og mellemtone enheder, gør at man har en meget stor frihed under udviklingsarbejdet og kan forske i nye materialer på egen hånd.

Spendor fremstiller selv alle delefiltre og alle højttalere fremstilles i England.

J.C. Verdier
Information følger snarest.

NBS
Information følger snarest

LFD Audio
Information følger snarest

Rockport Technologies
Information følger snarest

Zyx
ZYX er fra Japan og fremstiller Moving Coil pick-upper og ledes af Hr. Hisayoshi Nakatsuka.

Navnet ZYX henfører til at man for at opnå den mest naturtro gengivelse af signalet fra pladerillen udover Frekvens (X-aksen), lystyrke (Y-aksen) især skal fokusere på tidsdomænet (Z-aksen) – så nævner man det rumlige kvadratsystem bagfra, får man firmanavnet – ZYX.

Man har for at opnå den bedst mulige tilvejebringelse af et korrekt tidsdomæne udviklet et spole-system, der er anderledes end konventionelle MC pick-upper.

Kort fortalt kan man kun sige at det virker – for en mere naturtro gengivelse af grammofonplader skal man lede længe efter – utroligt letflydende og totalt fri for "mekanisk" lyd.

ZYX fremstiller MC pick-upper fra de prisbillige og op til de rigtig dyre – dog alle med det samme spoleprincip således, at du oplever "Z-faktoren" uanset, om du betaler lidt eller meget.

ZYX fremstiller også elektronik til at forstærke og RIAA korrigere signalerne fra pick-upper.

Benz Micro

Ernst Benz som har en baggrund i den schweiziske ur-industri startede i begyndelsen af 1970-erne med produktion af nåle til pick-upper og han blev i løbet af de næste år en førende leverandør til mange af verdens pick-up fabrikanter.  I begyndelsen af 1980-erne startede Ernst Benz så udviklingen af egne MC pick-upper, da han havde en række nye ideer han gerne ville sætte i produktion med det formål at skabe nogle produkter der overgik konkurrenterne.

1985 kom Benz MC 3 som blev et vendepunkt for firmaet, da denne pick-up fra starten blev anset som an af markedets bedste MC pick-upper.

I 1990 kom modellen Reference med pick-up hus af Bruyere træ – og denne model fremstilles også i dag i en opdateret udgave.

Herefter kom modellen Madrigal Carnegie 2 som var bygget for det amerikanske firma Madrigal. Det var den første MC pick-up, hvor Benz anvendte en rubin som kerne for MC pick-uppens spole. I begyndelsen af 90'erne Benz kom med deres egen MC pick-up med rubin generator – med navnet Ruby.

Fordelen ved en ikke-jernholdig kerne versus en jern-kerne at vikle spolen op omkring,  er et renere signal i det magnetiske fluxfelt på grund eliminering af uønskede hvirvelstrømme. Den oprindelige Benz Ruby havde en udgangsspænding på kun 0,18 mV som en direkte følge af at rubin-kernen ikke tilføjer eller forstyrrer denne rene magnetiske kredsløb.

I 1994 besluttede Ernst Benz  at trække sig tilbage og frasolgte sine forskellige virksomheder, herunder produktion af diamantværktøj og en fabrikation af høj temperatur vakuumovne. Han solgte Benz Micro pick-up divisionen til hans mangeårige samarbejdspartner Albert Lukaschek.

I de næste seks år helligede Albert sig til at forbedre pick-upperne og produktionen af disse optimeredes ved at bygge en ny fabrik. Disse forbedringer kulminerede i 1997 med Ruby 2 og Ruby H modellerne og derefter hele Serie 2 linjen i 2000. Dette blev efterfulgt af Serie 3 i 2004, og den nuværende S-klasse blev indført fra 2008. I dag er Benz Micro en af verdens førende pick-up producenter. Ud over deres verdensomspændende net af forhandlere, fremstiller de pick-upper og delkomponenter til andre audio-firmaer rundt om i verden.